maj 9, 2024

Uppgifter: Wagnerchefen Prigozjin bland de omkomna i flygkrasch

Ett privatflygplan av typen Embraer Legacy störtade på onsdagskvällen i närheten av byn Kuzjenkino i Tverregionen nordväst om Moskva. Enligt den ryska luftfartsmyndigheten omkom alla tio personer ombord, däribland tre besättningsmän och Wagnergruppen ledare Jevgenij Prigozjin.

Ryktet om att den paramilitära Wagnergruppens rysk-judiske chef Jevgenij Prigozjin var ombord på planet har nu bekräftats även av Wagner själva, som dock menar att det ännu är för tidigt att fastslå att han faktiskt har omkommit.

Prigozjin listades inte bara som passagerare utan även som potentiell ägare till det havererade flygplanet enligt vissa ännu obekräftade medieuppgifter. Wagnerkopplade Telegramkontot Grey Zone meddelar att planet hade skjutits ner av ryskt luftvärn, något som även ska stödjas av vittnen som uppgett att de hört två kraftiga smällar strax innan kraschen.

Jevgenij Prigozjin har varit en kontroversiell figur inom rysk politik. I juni anförde han vad som beskrivits som ett kortlivat uppror mot den ryska ledningen i Kreml. Efter förhandlingar, som tros ha medlats av den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko, släpptes dock Prigozjin.

För närvarande pågår en utredning om kraschens omständigheter av berörda myndigheter, uppger bland annat tidningen Izvestija.

Inlägget Uppgifter: Wagnerchefen Prigozjin bland de omkomna i flygkrasch dök först upp på Nya Dagbladet.

Generated by Feedzy