maj 20, 2024

SCB: Barnafödandet på rekordlåga nivåer

Antalet nyfödda i Sverige under årets första sex månader är det lägsta på 20 år, visar ny statistik från SCB. Jämfört med i fjol minskar barnafödandet i 9 av landet 10 största kommuner. Framför allt är barnafödandet som lägst i storstäderna.

Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.

Mellan januari–juni föddes cirka 51 600 barn i Sverige, vilket är omkring 3 000 färre än under motsvarande period i fjol – en minskning med 5,5 procent.

De rekordlåga nivåerna går i linje med rikets något minskade befolkningsmängd. Vid halvårsskiftet 2023 var 10 545 300 personer folkbokförda i Sverige, vilket är 11 800 personer lägre visavi samma period 2022 och den lägsta nivån sedan 2005.

 

Minskningen beror, utöver de låga födelsetalen, främst på en något ökad utvandring. Invandringen ligger emellertid kvar på höga nivåer med över 40 000 inflyttade – asylsökande ej inräknade.

Foto: faksimil/SCB

Storstäderna sticker ut

Barnafödandet har minskat i hela 193 kommuner jämfört med första halvåret 2022: – I 48 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka SCB:s halvårsstatistik sträcker sig, kommenterar SCB.

Nativiteten rasar i flera av landets största kommuner och alltså inte enbart i kommuner vars totalbefolkning minskar. Ann-Marie Persson utvecklar statistiken.

Barnafödandet minskar i nio av landets tio största kommuner. Bara i Örebro syns en ökning jämfört med i fjol, men den är marginell, 0,2 procent. Tittar vi på de 20 största kommunerna minskar barnafödandet i 15 av dessa.

I Stockholm och Göteborg är antalet nyfödda det lägsta sedan 2005, i Malmö sedan 2008.

I landets tre största kommuner är antalet nyfödda det lägsta på flera år. I Stockholm och Göteborg har antalet födda minskat med 3 procent jämfört med första halvåret i fjol. I Malmö är minskningen hela 4,5 procent.

Att notera i sammanhanget är att Sverige under de senaste cirka 25 åren sett en mycket storskalig invandring av människor från utomeuropeiska länder. Samtidigt som nativiteten sjunker hos den etniskt svenska populationen blir antalet barn som har föräldrar med invandrarbakgrund allt fler.

Inlägget SCB: Barnafödandet på rekordlåga nivåer dök först upp på Nya Dagbladet.

Generated by Feedzy