maj 17, 2024

Mandarinand på besök i Sverige

I Nackareservatet har man i helgen kunnat beskåda vad som kan vara årets första skådade mandarinand- en både ovanlig och färgglad syn i den svenska naturen.

Mandarinanden har sitt ursprung i Östasien och är en vanlig art i zoologiska trädgårdar på grund av dess unika fjäderdräkt. I Europa har man tagit in dessa fåglar till parker redan under 1740-talet, men under 1900-talet har sedan individer rymt från dessa parker och senare förvildats. Därför häckar mandarinanden på vissa platser i Europa, men är ovanlig att se i det vilda.

Bilder från en NyD-läsare av en mandarinand. Foto: Privat

Även i Sverige har man kunnat se enstaka individer från år till år, och i helgen fotograferades en mandarinand vid Hellasgården i Nackareservatet – möjligen kan det vara den första som setts i Sverige i år. Den simmade omkring vid en brygga tillsammans med änder och även måsar.

Fågeln brukar locka fågelskådare i Sverige, men tidigare var arten inte med på den så kallade krysslistan. Från och med 2020 beslutade dock Raritetskommittén att mandarinanden ska ingå i listan.

Inlägget Mandarinand på besök i Sverige dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy