maj 9, 2024

Lars von Trier: ”Russian Lives Matter”

Den berömde danske filmregissören Lars von Trier har publicerat ett uttalande där han riktar en ordentlig känga mot Danmarks beslut att överlämna F-16 stridsflygplan till Ukraina. Regissören tillägger i sammanhanget att ”ryska liv också räknas”.

Von Trier har via sitt Instagram-konto publicerat ett inlägg som respons på Köpenhamns löfte om att skicka stridsflygplan till Kiev. Inlägget är riktat till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Rysslands president Vladimir Putin och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Den senare beskrivs av von Trier som en person ”likt någon som är upp över öronen förälskad, poserande i cockpit på en av vår tids mest skrämmande dödsmaskiner och flinade från öra till öra”.

Volodymyr Zelenskyj och Mette Frederiksen. Foto: faksimil, DR1.

Referensen som åsyftas är att Frederiksen och Zelenskyj under söndagen poserade för kamerorna i en F-16. Danmark har lovat att skänka 19 av de USA-tillverkade stridsflygplanen och har tillsammans med Nederländerna lett arbetet med att beväpna Ukraina med dessa. Enligt uppgift har man i nuläget även börjat utbilda ett fåtal ukrainska piloter.

Nederländerna har lovat att leverera ett ännu ospecificerat antal stridsflygplan vid ett framtida datum.

Inlägget Lars von Trier: ”Russian Lives Matter” dök först upp på Nya Dagbladet.

Generated by Feedzy