maj 2, 2024

Känd amerikansk författarinna ”cancellerar” sig själv

Författarinnan Elizabeth Gilbert avbryter lanseringen av sin senaste bok. Detta till följd av en massiv våg av kritik mot att bokens handling utspelar sig i Ryssland.

Den amerikanska författarinnan Elizabeth Gilbert, mest känd för sin bok Eat Pray Love, meddelade tidigare i juni att hon var i färd med att släppa en ny bok. Bokens arbetstitel är The Snow Forest och var tänkt att släppas under februari nästa år. Gilbert meddelade dock kort därefter att hon inte kommer att släppa boken, då hon menar att hon mött stor upprördhet över det faktum att boken utspelar sig i Ryssland.

Under den här helgen har jag fått en enorm mängd reaktioner och svar från mina ukrainska läsare som uttrycker ilska, sorg, besvikelse och oro över det faktum att jag skulle välja att släppa en bok till världen just nu, säger Gilbert. Vilken bok som helst, oavsett vad den handlar om, som utspelar sig i Ryssland.

Boken utspelar sig i 1930-talets Ryssland och handlar om en familj i Sibirien som blir förföljd av staten.

Important announcement about THE SNOW FOREST. Please note that if you were charged for your pre-order, you will be fully refunded. Thank you so much. pic.twitter.com/OAEmrjtfJx

— Elizabeth Gilbert (@GilbertLiz) June 12, 2023

Hon menar själv att hon ”respekterar” kritiken och därmed beslutat sig för att ”boken tas bort från sitt utgivningsdatum”.

Beslutet har skapat debatt världen över där vissa menar att hon helt enkelt beslutat att ”cancellera” sig själv innan någon annan hinner före.

”Att självmant stoppa en bok skapar ett farligt prejudikat för författare som saknar hennes förmögenhet, karriärstabilitet och inflytande”, skrev författaren Leigh Stein i UnHeard.

Skribenten Franklin Foer skrev i The Atlantic att Gilbert valde att ”avstå från sitt ansvar som författare och gå en annan väg: äta, be, fjäska” istället för att stå upp för sitt arbete och ”litteraturens betydelse i krigstid”. Till och med skattefinansierade SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles anser att Gilberts beslut var ”mycket problematiskt”.

Inlägget Känd amerikansk författarinna ”cancellerar” sig själv dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy