maj 3, 2024

Israeliska flygbombningar – nu AI-styrda

Den israeliska militären har i tysthet börjat använda avancerad AI för att välja ut måltavlor för deras flygbombningar och för att organisera krigslogistiken. Den kontroversiella teknologin ska redan ha använts mot palestinier och sannolikt också mot mål i Syrien och Libanon.

Även om israelisk militär inte vill kommentera specifika militära operationer så uppger företrädare enligt Bloomberg att man nu använder sig av ett AI-drivet ”rekommendationssystem” som kan bearbeta mycket stora mängder data och välja ut specifika mål för luftangrepp.

Efterföljande räder kan sedan snabbt genomföras med en annan artificiell intelligensmodell som kallas för Fire Factory och som använder data om godkända mål för att beräkna ammunitionsladdningar, prioritera och tilldela tusentals mål till flygplan och drönare samt föreslå attackscheman.

Systemen övervakas av mänskliga operatörer som går igenom och godkänner målen och attackplanerna som tagits fram av AI:n, och teknologin är så ny att den idag inte behöver inte regleras varken på internationell eller israelisk nivå.

– Om det finns ett misstag i beräkningen av AI, och om AI inte kan förklaras, vem ska vi då skylla på för misstaget? Man kan utplåna en hel familj på grund av ett misstag. säger Tal Mimran föreläsare i internationell rätt vid Hebrew University of Jerusalem och tidigare juridisk rådgivare för den israeliska armén.

Stort hemlighetsmakeri

Exakta detaljer kring hur Israel använder AI i krig fortsätter vara hemlighetsstämplad, men utspel från enskilda militära officerare tyder på att att försvarsmakten redan har använt systemen i strid – inte minst på Gazaremsan där Israel frekvent ägnar sig åt flygangrepp.

2021 beskrev IDF en 11 dagar lång konflikt i området som världens första ”AI-krig” och bekräftade då att man använt teknologin för att identifiera palestinska vapensystem och för att sätta in drönare.

AI-systemen tros också ha använts i attacker mot Syrien och Libanon – attacker som enligt Israel genomfördes mot Iran-finansierade miliser som Hizbollah.

Enligt företrädare för Israels militär har den artificiella intelligensen lett till en extrem effektivisering av vissa specifika militära aktiviteter – och någonting som tidigare kunde ta timmar att förbereda tar idag bara några minuter.

Både den israeliska försvarsmakten och privata israeliska företag är inblandade i utvecklingen av AI-systemen, och allt hemlighetsmakeri som omgärdar såväl produktionen som hur teknologin faktiskt fungerar har fått människorättsgrupper att rasa. Det finns bland annat en oro för att AI-systemen snart på helt egen hand kommer att kunna lokalisera och genomföra attacker mot olika mål – helt utan någon mänsklig översyn eller inblandning.

– Det behövs bara en programvaruändring som kan göra att de inte längre är semi utan helt autonoma, menar forskaren Catherine Connoly vid koalitionen Stop Killer Robots, som arbetar mot implementeringen av denna typ av vapen.

Israel – en ”AI-supermakt”

Israels militär vill heller inte kommentera hur man i krig använder ansiktsigenkänningsteknologi – en annan relativt ny teknik som fått hård kritik av människogrupper.

Även om många är starkt kritiska så menar förespråkarna av AI-vapensystem att dessa kan leda till färre civila dödsfall och att precisionen i själva verket är högre än om människor sköter hela processen.

Israeliska politiker har också deklarerat att man har för avsikt att förvandla landet till en ”AI-supermakt” – men har inte varit lika villiga att avslöja några detaljer kring vad detta innebär.

– Det finns också en fråga om testning och de data som dessa system tränas på Hur exakt och precist kan man veta att ett system kommer att vara om det inte redan har tränats och testats på människor? frågar sig Connoly.

Tal Mimran är inne på samma spår och menar att det inte går att förlita sig på AI för att fatta alla nödvändiga beslut och att det mänskliga ögat alltid behövs – bland annat för att säkerställa att attackerna är förenliga med internationell rätt.

Inlägget Israeliska flygbombningar – nu AI-styrda dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy