maj 18, 2024

Fotbollsturneringen som hjälper hemlösa

I helgen går världsturneringen i fotboll för hemlösa av stapeln. Turneringens syfte är att motverka hemlöshet världen över och att öka gemenskapen för de som är hemlösa. I år hålls den i Sacramento i USA.

Fotbollsturneringen Homeless World Cup grundades av Mel Young och Harald Schmied för uppmärksamma hemlöshet världen över. Båda har tidigare arbetat med att förebygga hemlöshet på diverse vis. Den första turneringen tog plats i Österrike i juli 2003 och sedan dess har den hållits varje år med undantag för 2020–2021.

En värld utan hemlöshet. Det är målet”, är turneringens slogan. Samtidigt vill man också öka känslan av gemenskap för hemlösa, eftersom det kan bli att man känner sig väldigt isolerad från samhället.

I turneringen deltar hemlösa män och kvinnor från i olika länder där man spelar seriespel med 4-mannalag i klasserna herrar/mixed och damer. En match är 14 minuter som är uppdelad på 7 minuter i vardera halvlek. Varje år hålls turneringen i ett nytt land och stad. Tidigare har det exempelvis hållits i Göteborg, Köpenhamn och Oslo. Under 2020 skulle den hållas i Tammerfors i Finland, men ställdes in på grund av nedstängningspolitiken i samband med coronakrisen. Huvudkvarteret för turneringen är dock i Edinburgh i Skottland, där även Mel Young kommer ifrån.

För att delta i turneringen krävs det att man är minst 16 år och har eller har varit hemlös under det senaste året, alternativt vara asylsökande utan en positiv asylstatus i nuläget, vara i drog- eller alkoholrehabilitering där man varit hemlös någon gång under de senaste två åren eller få sin inkomst genom gatutidningsförsäljning. Gatans Lag FF representerar Sverige i turneringen. Idag är över 70 länder medlemmar i fotbollsturneringen.

Regerande mästare är Mexiko.

Åtskilliga deltagare vittnar om att turneringen hjälpt dem i deras kamp mot hemlöshet, men också i livet. Bland annat hjälper det polska Patryk Białek att hålla sig borta från drogerna.

Jag trodde att jag skulle ta droger hela mitt liv, berättar Patryk.

22-årige Patryk har trots sin unga ålder varit hemlös vid ett flertal tillfällen, något som skedde i samband med att han blev drogberoende.  Idag har han varit ren sedan 2021 och fotbollen fortsätter att hjälpa honom genom livet.

Jag har spelat fotboll hela mitt liv, jag har varit med i många turneringar, men det här är annorlunda. Jag är glad, väldigt glad, säger han. Jag har börjat ett nytt liv, och allt blir bättre.

I år kommer turneringen att hållas i Sacramento i USA och starta igång lördagen den 8:e juli och pågå fram till den 15:e juli. Det är första gången Homeless World Cup hålls i USA.

Inlägget Fotbollsturneringen som hjälper hemlösa dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy