maj 20, 2024

Colosseum-inspirerad stadion kan bli verklighet i engelska Bath

I anrika engelska staden Bath har arkitektfirman Apollodorus Architecture lämnat in ett ovanligt förslag avseende stadens planerade rugbyarena. Det iögonfallande konceptet för närmast tankarna till Rom och Colosseum. Förslaget uppmärksammas för att bryta med modernismen som i övrigt präglat landets arenabyggen.

Platsen för den planerade stadion heter Recreation Ground Stadium och är lokaliserad i stadens centrala delar. Det är också här som stadens rugbylag, Bath Rugby, har sin hemvist.

Den nya arenan är främst tänkt att ersätta lagets nuvarande arena Recreation Ground, upprest 1894.

Ett flertal arkitektfirmor har lämnat in förslag och Apollodorus Architecture är en av dessa. Deras koncept skiljer sig milt sagt markant från övriga skisser och är närmast influerat av antikens klassiska arkitektur.

An architecture firm has revealed an alternative vision for the Rec – what do you think?

In May, Bath Rugby said they hoped to start development of their own plans in 2024 https://t.co/yXqxW8ZJA5 pic.twitter.com/oxNcwLo1hs

— BBC Radio Bristol (@BBCRB) August 1, 2023

”Apollodorus Architecture är specialiserade på klassisk och traditionell design. Vårt arbete är förankrat i forskning, lärdom och erfarenhet av historisk arkitektur, särskilt från den antika grekiska och romerska perioden och den italienska renässansen”, står att läsa på arkitektföretagets hemsida.

Hyllas av Arkitektupproret

Konceptet började med att Bath Rugby lämnade in ett eget förslag till stadens styrande och för projektet beslutande organ – ett förslag som Apollodorus Architecture bedömde kunde förbättra i egen design och man sände då in ett motförslag.

Studion är övertygad om att förslaget skulle integreras mer organiskt med den omgivande staden än den föreslagna arenan.

Arkitektoniskt finns det faktiskt väldigt lite att tala om, säger direktören Wilson Jones om det officiella förslaget ”Stadium for Bath”.

Den nya designen som Bath Rugby lagt fram är helt klart en lämplig budgetlösning. I vissa avseenden gör detta faktiskt förslaget mer framgångsrikt och mer troligt att det kommer att godkännas än klubbens tidigare förslag för platsen, säger han till branschorganet Dezeen.

Förslaget hyllas även av den svenska intresseföreningen Arkitektuppropet, initiativet som beskriver sig som en ”ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer”.

Ett nytt förslag på en arena i den engelska staden Bath har precis offentliggjorts. Allt är ritat enligt lokal klassisk tradition av Apollodorus Architecture. Staden har dessutom slutat ge bygglov till fula modernistiska byggen. pic.twitter.com/SPyoGaZBrv

— Arkitekturupproret (@arkuppror) August 5, 2023

Positiv respons

Den allmänna responsen på förslaget har varit ”överväldigande entusiastisk”, konstaterar Wilson Jones. Han medger samtidigt att ett ”mycket litet antal arkitekter” reagerat mindre positivt.

I en värld som med rätta blir alltmer vidsynt och tillåtande för olikheter känns modernismens puritanism när det gäller arkitektur ofta hycklande och trångsynt, tillägger han.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om i andra sammanhang har det som många kallar ”förfulning av stadsmiljöer” blivit allt vanligare när det gäller arkitektur.

Huruvida det innovativa konceptet från Apollodorus Architecture tillåts bli skådeplats för Bath Rubgy och dess kommande segrar återstår ännu att se.

Inlägget Colosseum-inspirerad stadion kan bli verklighet i engelska Bath dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy