april 20, 2024

Nu upphör stödet för Windows 7 och Windows 8 – bra tillfälle att byta till Linux

Microsoft upphörde under söndagen helt med allt stöd för Windows 7 och Windows 8/8.1. Användare som använder dessa operativsystem uppmanas att uppgradera till Windows 10 eller Windows 11 för att få fortsatt stöd och uppdateringar eller byta till Linux.

Supporten för Windows 7 upphörde egentligen redan för tre år sedan, men viktiga säkerhetsuppdateringar har fortfarande varit möjliga att få. Sedan igår tillhandahålls alltså inte säkerhetsuppdateringar heller längre varför det nu är en säkerhetsrisk att använda Windows 7 och 8 framöver.

Enligt statistikföretaget Statcounter körs Windows 7 fortfarande på över 11 procent av alla stationära datorer världen över. Windows 8.1 körs på 2,59 procent, medan Windows 8 bara körs på under en procent.

Man kan vända sig till lokala IT-företag för att få hjälp med uppgraderingen. Det är viktigt att göra backup innan man gör en större uppgradering av ett operativsystem.

Ett alternativ som är gratis och betydligt säkrare än Linux. Vill man inte prova på installera det själv finns integritetssäkra datorer att köpa på marknaden som kommer färdiginstallerade med Linux på svenska och stöd för kryptering och olika skydd mot övervakning.

Inlägget Nu upphör stödet för Windows 7 och Windows 8 – bra tillfälle att byta till Linux dök först upp på Nya Dagbladet.

Lämna ett svar

Generated by Feedzy